KÖPEKLERDE VİŞNE GÖZ (CHERRY EYES)

    Harder bezi hiperplazisi olarak da bilinen bu hastalık 3. göz kapağının altında bulunan ve göz yaşı üretiminin % 40 ını üstlenen glandula nictitansın luksasyonu yani büyüyerek yer değiştirmesi ve dışarıdan görülebilir hale gelmesidir.

   Genellikle 1 yaşın altındaki genç köpeklerde tek veya çift taraflı olarak şekillenebilir. Nadir olarak da olsa kedilerde de bu duruma rastlanabilir. Etiyolojsi tam olarak bilinmemekle birlikte bezin fibrokonjuktival bağlarının gevşekliğinin bu hastalığa sebep olduğu düşünülmektedir. Shar-Pei, Türk Çoban Köpeği, Mastiff, Cocker Spaniel, İngiliz Bulldog, Boxer, Rotweiller gibi bazı ırklarda hastalığa yatkınlık mevcuttur.

    Etkilenen gözlerde vişne benzeri bir doku parçasının gözün iç açısında yer almasından dolayı kızarıklık ve akıntı görülmektedir.

    Uygulanan lokal kortikosteroid ve antibiyotikler  hastalığı geriletmez. Bu yer değiştirme  konfor kaybına yol açacağından tedavisi operatiftir. Yer değiştiren dokugöz yaşı üretiminden sorumlu olduğundan alınarak uzaklaştırılması kuru göz gibi başka göz hastalılarına ortam hazırlar. Bu yüzden operasyon altında bezin eski yerine yerleştirilmesi en uygun tedavi yöntemidir.

KÖPEKLERDE VİŞNE GÖZ (CHERRY EYES)